حمص الشام وفوائده
حمص الشام ( الحلبسة ) من ألذ المشروبات الساخنة في الشتاء مش بس بتدفي
الجسم لأ كمان بتمده بالطاقة وقيمة غذائية عالية الحمص لوحده فوائده متعددة من
أهمها انه بيحتوي
على عناصر غذائية متنوعة أهمها البروتين والفيتامينات والمعادن المهمة لصحة الجسم
والمنظمة لحركة الجهاز الهضمي، والتي تعمل على تقوية جهاز المناعة ، الحمص من أبرز
أنواع البقوليات الغنية بالبروتين النباتي الذي يساعد على تجديد أنسجة الجسم وبناء
العضلات والعظام والغضاريف، كما أنه غني بالألياف الغذائية القابلة للذوبان التي
تعطي شعورًا بالشبع وتحافظ على مستوى السكر في الدم فضلًا عن أنه بيحسن الهضم
والامتصاص الحمص أيضًا بيحتوي على النشويات المعقدة وبتأخذ وقت طويل في الامتصاص
وبالتالي بتستهلك من الجسم الطاقة اللازمة لتدفئته، فضلًا عن غناه بالحديد
والكالسيوم، كما يساعد في خفض مستوى الكوليسترول الضار في الجسم، وبالتالي يحمي من
زيادة الوزن وبيحافظ على صحة القلب والشرايين، إلى جانب غناه بمضادات الأكسدة كل
الفوائد دي بتزيد أكتر مع الاضافات اللي بنضفها لحمص الشام ( الحلبسة ) زي الثوم والطماطم
، الشطة ، الليمون كل ده بيخلي لحمص الشام مش بس نكهة خاصة ولذيذة لأوكمان قيمة
غذائية عالية تخليه الخيارالأفضل لمشروبات الشتاء الساخنة.
المكونات والمقادير :-
-ربع كيلو من الحمص .
- بصلة واحدة متوسطة الحجم .
- حبة واحدة من الطماطم متوسطة .
- معلقة كبيرة من الثوم المفروم .
- نصف معلقة كبيرة من البابريكا .
- نصف معلقة كبيرة من الكمون .
-ملح .
- شطة بودر أو صوص الشطة الجاهز حسب الرغبة .
- ليمون .
طريقة
التحضير :-
قبل منبدأ في تسوية الحمص لازم نكون ناقعين الحمص قبلها بليلة كاملة علشان يسرع في عملية التسوية وبعد فترة النقع بنصفيه ونبدأ نضيف ليه مياه جديدة علشان التسوية هنحط الحمص ويكون مغمور بالماء وطبعاً الماء حسب عدد الأشخاص ولو الماء كميته قلت ولسه الحمص مستواش نقدر نزيده بمياه مغلية ، هنسيب الحمص يغلي على النار لحد مايبدأ يظهر الريم أو الرغوة البيضاء اللي بتظهر عادةً مع البقوليات لإحتوائها على البروتين النباتي لما تظهر الرغوة دي لازم نشيلها بالمعلقة وبعد كده نضيف المكونات الباقية هنضيف البصلة تكون متقشرة فقط من غير تقطيع ونضيف معاها حبة الطماطم وكمان تكون متقشرة بدون تقطيع ونضيف البابريكا وربع معلقة كبيرة من الكمون وممكن تضيفوا الشطة البودر لو كل اللي هيشرب بيحبها نضيف المكونات دي ونسيب الحمص يستوي على النار هنضيف الثوم والملح وباقي كمية الكمون الربع معلقة لما يكون باقي على تسوية الحمص حوالي 10 دقائق لأن ده بيضيف ليه مذاق أحلى وأجمل ، بعد ما يكتمل تسوية الحمص بيكون جاهز للتقديم تقدروا تقدموا معاه ليمون مقطع علشان يتعصر على الأكواب حسب الرغبة كمان ممكن تقدموا معاه زجاجة صوص الشطة الجاهزة علشان كل واحد هيشرب يضيف من الشطة الكمية المناسبة ليه ، وبكده تكون اكتملت وصفتنا أتمنى تجربوها وتنال إعجابكم .
وبألف هنا .
هتلاقوا طريقة حمص الشام ( الحلبسة ) في الفيديو التالي ⬇