طريقة الكشري المصري
الكشري من الأكلات الشعبية المصرية اللذيذة وبتتعمل بطرق مختلفة في
دول تانية كتير النهارده هقدم الكشري بطريقة أقرب لطريقة المطاعم علشان تديكوا طعم
الكشري الخطير ، أتمنى الطريقة تنال إعجابكم .
الوصفة دي تكفي 7 أفراد
في البداية هنحتاج ربع كيلو عدس أسمر منقوع لمدة 3 ساعات و ربع كيلو
حمص يكون منقوع ليلة كاملة وطبعاً العدس والحمص يكونوا مغسولين كويس قبل عملية
النقع ، البقوليات كل ما تنقع في الماء كل ما بتتخلص من الغازات الموجودة فيها
اللي بتسبب نفخة للمعدة عند الأكل .
طريقة عمل البصل المحمر والأرز والمكرونة
المقادير :-
-هنحتاج كيلو إلا ربع أرز مصري
- 600 جرام مكرونة مخلطة ( إسباجتي + مكرونة خواتم )
أنا إستخدمت نوع مكرونة مع الإسباجتي حجمها كان كبير شوية بس المكرونة الصغيرة بتبقى احلى
-7- 9 حبات كبار من البصل الأحمر
- زيت ذرة + زبدة
-2 مكعب مرق دجاج
-العدس المنقوع
- ملح الكمية حسب الرغبة
- فلفل أسود وكمون
- ماء مغلي لسلق المكرونة + ماء مغلي لتسوية الأرز
طريقة التحضير :-
في البداية هنحتاج نحمر البصل ممكن نقطع البصل على إيدينا لشرائح رفيعة وتكون
طويلة أو ممكن نعمل الخطوة دي في محضرة الطعام لو موجود فيها السلاح الخاص
بعمل الشرائح للخضار بعد ما نقطع كمية البصل اللي محتاجنها هنسخن زيت الذرة على
النار ولازم يكون الزيت سخن وغزير علشان الزيت لو بارد البصل هيشرب الزيت
وهيبقى طري ويفضل انكم متحمروش كمية البصل كلها مره واحدة يعني يفضل تقسموا
كمية البصل وتحمروا كل جزء لوحده دي بيديه نتيجة أفضل ولازم نصفي البصل كويس
من الزيت واحنا بنرفعه من الزيت ونحطه في صينية واسعة وتكون مفروشة بمناديل
المطبخ علشان نصفي عليها البصل مهم اننا نوزع البصل في الصينية ويكون متفرق عن
بعضه علشان يفضل ناشف وكمان مينفعش نغطي البصل بعد التحمير وهو لسه سخن
لأن التغطية هتخليه طري علشان يبقى مقرمش لازم نسيبه مكشوف لحد مايبرد ، لسلق
المكرونة هنغلي ماء على النار ونضيف شوية زيت وملح وبعد الماء ما يغلي هنضيف
المكرونة ويفضل هنا إنكم تكسروا الإسباجتي لنصفين علشان متبقاش طويلة زيادة عن
اللزوم بعد مايتم سلق المكرونة هنصفيها وفي حلة على النار هنضيف شوية زيت و3
مكعبات زبدة ومكعب مرق دجاج ونتأكد من ان مكعب المرق ذاب كويس بعد كده
نضيف المكرونة المسلوقة ونضيف الحمص بعد مانكون سلقناه وكمان نضيف البهار
نصف معلقة صغيرة فلفل أسود ونصف معلقة صغيرة كمون ونقلب المكونات دي كلها
مع بعض كويس ونسيب المكرونة على نار هادئة لحد ماتسخن ، بعد ماحمرنا البصل
هناخد شوية من الزيت علشان نسوي بيه الأرز زيت البصل بيدي نكهة حلوة جداً للأرز
ودي الخطوة اللي بيعملوها في المطاعم علشان تدي طعم مميز للأرز ونضيف مع
الزيت 2 مكعب زبدة و مكعب مرق دجاج بعد كده نضيف كمية الأرز والعدس بعد ما
نصفيه من ماء النقع ونبدأ نقلب الأرز من فترة للتانية لحد مانحس ان الأرز والعدس
نشف من الماء اللي فيه بعد كده هنضيف الملح ونصف معلقة صغيرة فلفل أسود وكمون
ونبدأ نزيد الأرز بالماء المغلي ونقلب المكونات كويس مع بعض ونسيب الماء اللي
ضفناه يغلي كويس وبعد كده نهدي النار ونغطي الأرز ونسيبه يستوي ، لما يتشرب الماء
ممكن نختبر التسوية بتاعت الأرز ونقلبه بشوكة مش بمعلقة علشان ميعجنش ومنقلبش
كتير هي مره بس علشان نتأكد إنه شرب الماء وبدأ يستوي .
مقادير وطريقة سلق الحمص وعمل دقة الخل وصوص الطماطم
المكونات والمقادير :-
- ماء لسلق الحمص
- بصلة صغيرة غير مقطعة
- ملح / فلفل أسود / كمون
- ثوم مفروم
-خل أبيض
- حوالي نصف كيلو طماطم معصورة
-2 معلقة كبيرة صلصة طماطم
-معلقة صغيرة هريسة والهريسة بتكون حارة فممكن تزيدوا الكمية حسب الرغبة ولو الهريسة مش متوفرة ممكن تضيفوا بودرة شطة بس الكمية تكون أقل علشان متحرقش زيادة عن اللزوم
- معلقة كبيرة سكر
- زيت ذرة
الهريسة ممكن تتعمل بسهولة في البيت وده اللينك اللي فيه الطريقة
https://lolista93.blogspot.com/2020/09/blog-post_20.html
طريقة التحضير :-
لعمل صوص الطماطم هنحتاج لعصير طماطم ونضيف عليه السكر وده علشان يقلل من
الحموضة اللي بتسببها الطماطم وكمان نضيف الصلصة والهريسة وربع معلقة صغيرة
فلفل أسود ونصف معلقة صغيرة كمون وملح الكمية حسب الرغبة ، في حلة على النار
هنضيف الزيت ومعلقتين كبار من الثوم المفروم هنقلب الثوم في الزيت كويس لحد ما
يبدأ يحمر يعني يكون لونه ذهبي منغير ما يغمق بعدها هنضيف للثوم معلقتين كبار من
الخل ونضيف عصير الطماطم بكل المكونات اللي ضفناها ليه ونقلب المكونات مع بعض
كويس ونسيب الطماطم تغلي على النار بعد الغليان هنهدي النار ونسبها تتسبك براحتها
يعني يبدأ عصير الطماطم ينشف من الماء اللي فيه ويتقل وتحسوا إن الزيت ظاهر على
السطح كده يكون صوص الطماطم أصبح جاهز ، لسلق الحمص هنحتاج حلة ( وعاء
الطهي ) ونضيف فيه كمية مناسبة من الماء ونضيف كمية الحمص بعد ما نصفيه من
ماء النقع ونسيب الحمص يغلي على النارلما هيغلي هيبدأ يظهر الريم اللي هو رغوة
بيضاء الرغوة دي اللي بتظهر في البداية لازم نشلها علشان دي بتسبب الغازات وبتخلي
الحمص يكون صعب على المعدة هضمه وكمان بيتعب القاولون بعد ما نشيل الريم ده
هنضيف البصلة المقشرة منغير ما نقطعها ونضيف ربع معلقة صغيرة من الفلفل الأسود
ومعلقة صغيرة من الكمون ونسيبه على النار لحد مايستوي بعد كده هنصفي الحمص
ونضيفه الى المكرونة بعد ما تتسلق وماء الحمص هنعمل منها دقة الخل والثوم في وعاء
أوطبق عميق هنضيف معلقة كبيرة من الثوم المفروم و3 معالق خل أبيض و نصف
معلقة صغيرة كمون ونقلب المكونات دي مع بعضها كويس جداً ، وكده يكون الكشري
أصبح جاهز للتقديم عند التقديم ممكن تضيفوا الأرز بالعدس الأول في الأطباق وبعدين
تضيفوا عليه المكرونة بالحمص وممكن تزينوا الأطباق بالبصل وصلصة الطماطم حسب
الرغبة أو تقدموا البصل لوحده والصوص والدقة ممكن تقدموها في زجاجات زي
المحلات .
الطريقة هتلاقوها واضحة أكتر في الفيديو التالي
وبألف هنا ...
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق