الزيتون من المخللات اللي معظمنا بيفضلها جمب الأكل لأنها بتدي طعم لذيذ مع الأكل وكمان تعتبر فاتح للشهية وتفتح النفس للأكل بس طبعاً منكلش منه كتير ونشرب سوائل كتير بالأخص الميه علشان ميحصلش زيادة في معدل الأملاح بالجسم .
المكونات والمقادير :-
- 3 كيلو من الزيتون الأخضر النوع اللي استخدمته هنا نوع اسمه زيتون تفاحي .
- كيلو من الليمون الأصفر متوسط الحجم .
- نصف كيلو من الفلفل الأخضر البارد + ربع من الفلفل الأحمر الحار .
- ملح .
- زيت ذرة أو زيت زيتون .
- حوالي 4-5 لتر من الميه المغلية ونخليها تبرد تماماً قبل منستخدمها .
- بيضة علشان نختبر بيها معدل الملح .
طريقة التحضير :-
أولاً :-
بنغسل الزيتون كويس وننقعه في ميه من يوم ليومين وبعد كده نصفيه ونبدأ نعمل خط بالطول بالسكينة في الزتونة من الجنبين علشان محلول الميه والملح يدخل في قلب الزيتون ويساعد في التخليل بشكل سليم .
ثانياً :-
نقطع الليمون لأربع أجزاء وبنستخدمه زي ماهو بدون منعصره او نفرمه ونقص العنقود الأخضر بتاع الفلفل علشان ميأخذش حيز في البطرمان ونعمل فتحة أو خط صغير بالسكينة في الفلفل من دون ميتقطع بيفضل سليم بنفس الحجم وده علشان محلول الميه يدخل في قلبه وميسببش تعفن للفلفل وباقي المخلل بعد كده بنخلط الزيتون والليمون والفلفل مع بعض في طبق بلاستيك غويط .
ثالثاً :-
بعد منغلي الميه وده زيادة للتعقيم وعلشان تحافظ أكتر على المخلل بنسبها تبرد تماماً وبعد كده بنضيف الملح للميه حوالي 600 جرام من الملح ونقلبه كويس في الميه وبعد كده نجيب البيضة نغسلها ونحطها زي ماهيا في الميه لو طلعت وظهرت على سطح الميه يبقى كده الملح مظبوط ولو البيضة غطست لتحت يبقى الميه محتاجة ملح أكتر وهكذا ودي أسهل طريقة علشان نظبط الملح في الميه .
رابعاً :-
هنجيب المخلل اللي خلطناه ونبدأ نعبيه في البطرمانات وبعد كده نضيف الزيت حوالي كوب الا ربع حسب حجم البطرمان وبعد كده نضيف الميه للبطرمان ولازم كمية الميه تغطي المخلل بالكامل وممكن نحط الزيت على السطح بعد منضيف الميه بعد كده نبدأ نغطس المخلل بمعلقة علشان الميه تكون اعلى منه علشان لو ارتفع عن الميه ممكن يدخلو هوا ويسببله تعفن بعد منغطسه كويس نجيب كيس نايلون زي كيس الساندوتشات ونتنيه على قد فتحة البطرمان ونغطي بيه سطح المخلل علشان يمنع الهواء من الدخول ونجيب كيس تاني ونفرده على فوهة البطرمان علشان تغطيها ونقفل بعد كده بغطى البطرمان عليها والطريقة هتكون واضحة اكتر في الفيديو .
حلوى العاشوراء أو العاشورا بالعامية هي من الحلويات التاريخية لأنها مش وليدة العصر الحديث ويقال أنها اتعرفت في مصر في فترة حكم الفاطميين لمصر وسبب التسمية إن المسلمين بيصوموا اليوم التاسع والعاشر من شهر محرم اقتداءا بالرسول عليه الصلاة والسلام اللي صامهم بعد هجرته من مكة إلى المدينة وعرف أن اليهود صايمين اليوم ده لان ده اليوم اللي نجى فيه ربنا سبحانه وتعالى سيدنا موسى من آل فرعون فقرر الرسول عليه السلام يصوم اليوم ده وقال إن العام المقبل نصوم يوم قبله وهما التاسع والعاشر من محرم لأننا أولى منهم بسيدنا موسى عليه السلام .
المكونات :-
300 جرام من القمح
كوب من الأرز
2لتر حليب
كوب ونصف سكر
معلقة كبيرة من نشا الذرة مذابة في نصف كوب ماء
3معالق كبار من ماء الورد حسب الرغبة
مكسرات مجروشة وجوزهند وزبيب للتزيين
الطريقة :-
بعد ما ننقي القمح ونغسله كويس بننقعه في ميه وتكون الميه مغطية القمح لمدة 5 ساعات
وبعدها نغلي ميه على النار وبعد الغليان نضيف ليها القمح ونسيبه يستوي على النارونقلبه
من فترة للتانية علشان نتأكد أن الميه اللي فيه مناسبة لتسوية القمح وبعد مايستوي نصفيه
كويس وبعدها نجيب الرز ونسلقه برده في ميه ونقلبه من فترة للتانية علشان ميلزقش
وكمان نتأكد أن لسه فيه ميه يكمل بيها التسوية وبعد ما يستوي الرز نضيف ليه الحليب
من غير ما نصفي الرز احنا بنستخدمه بمية الرز علشان فيها قيمة غذائية وفي نفس الوقت
أخف من مية القمح ونسيب الحليب يغلي مع الرز شوية وبعد كده نضيف السكر ونقلبهم
كويس وبعد شوية نضيف النشا المذاب ونقلب الخليط كويس ونتأكد من القوام انه اصبح
سميك شوية ونرفعه من على النار وبعدها نضيف ماء الورد حسب الرغبة وبكده تكون
جاهزة ولازم نصبها على طول في اطباق التقديم علشان لو سبناها هتتخن اكتر وهيكون
صعب توزيعها ونقدر نزين العاشورا بعد توزيعها في الأطباق بالمكسرات وجوزالهند
قمر الدين من الحاجات الأساسية في رمضان سواء كان عصير أو حلويات بس بعد رمضان بيتبقى عندنا من قمر الدين والخشاف علشان كده ممكن نستغل الحاجات دي في حلويات زي المهلبية وآكلات تانية مختلفة كمان حبيت اجرب السحلب مع المهلبية والحمدلله كانت التجربة حلوة ، وكمان هنشوف مع بعض ازاي نخلي طبق المهلبية البسيط يبقى طبق مميز وحلو للضيوف خاصة انها من اسرع الحلويات اللي ممكن تتعمل في اي وقت ، اسبكم مع المقادير وطريقة التحضير.
مقادير المهلبية بالسحلب :-
- 3 أكواب من الحليب .
- 4 معالق كبار سكر.
- معلقة كبيرة من النشا .
- 2 معلقة كبيرة من السحلب .
الكمية دي تكفي 6 كاسات لو هنضيف عليها من قمر الدين يعني الكاسة يكون نصها مهلبية عادية والنصف التاني مهلبية قمر الدين و طبعا حسب حجم الكاسة
طريقة التحضير:-
اول حاجة بنبدأ نضيف الحليب على نار هادية وبعد كده بنضيف باقي المكونات ونقلبهم
وطبعا كل ما كانت الحاجة مصنوعة بإيدنا كل ماكانت مميزة اكتر عن الحاجة الجاهزة
النوع ده من الأساور سهلة وتقدروا تنفذوها بكل سهولة
كل اللي هنحتاجه :-
- خرز باللون والشكل اللي تحبوه انا هنا استخدمت خرز كريستال .
- فواصل وده اسمها في خامات الاكسسوارات بتتحط بين الخرز وبيكون حجمها أصغر من حجم الخرز المستخدم وممكن استبدال الفواصل بخرز يكون حجمه أصغر من الخرز الأساسي .
- خيط للأساور وده في منه أنواع زي النايلون أو المكرمية الخاصة بالأساور بس انا هنا استخدمت خيط كروشيه من إليزا ديفا وطبعا اللون حسب اختياركم .
- ابرة خياطة بس تكون خاصة بتطريز الخرز علشان الخرز يدخل في الإبرة بسهولة وخيط خياطة عادي وهتعرفوا استخدامه وطريقة تنفيذ الأساور من خلال الفيديو التالي .
- ده غير فوائدها للبشرة لاحتوائها على مضادات للأكسدة .
ده غير ان طعمها مميز عن باقي أنواع القهوة بس طبعا الإفراط في شربها بيؤدي لأضرار يعني الاعتدال مهم في كل حاجة حتى في شرب القهوة
المقادير :-
- لتر من الماء .
- نصف معلقة صغيرة من الهيل ( حبهان ) مطحون .
- معلقين ونصف كبار من القهوة العربية .
طريقة التحضير :-
هنغلي الميه على النار وهنضيف بعدها مقدار القهوة ونقلبه كويس وبعد كده نسيبه لحد ما
يغلي كويس مرتين تلاتة وبعد كده بنضيف الهيل للدلة أو ترمس القهوة وبعد كده نصب
عليها القهوة وبنعمل كده علشان نكهة الهيل بتضيف طعم مميز للقهوة كل مفضلت لوقت
اكبر وبكده تكون جاهزة للتقديم .
طبعا القهوة العربية بتتشرب بدون اي إضافات للسكر لأن هي حلاوتها في مرارتها والمرارة اللي فيها مقبولة لو جربتوها هتحبوها وممكن تقدموا معاها تمر أو كعك أو بقلاوة على سبيل المثال