في الشتاء بنبحث دائماً عن تدفئة الجسم خاصةً أكثر أجزاء بتبرد في جسمنا زي الكفوف والقدم بنبقى محتاجين ندفيهم بأي طريقة علشان نقدر نتعايش مع برودة الجو ، علشان كده محبي الكروشيه دايماً بيستنوا الشتاء علشان يعملوا الحاجات الجميلة زي الجوانتي والشرابات أو اللكلوك بخيوط الكروشيه المتنوعة بتمد الجسم بالدفء وكمان بيكون شكلها جميل ورائع وبنستمتع بشغلها وبنعملها بحب لينا ولأفراد عائلتنا ، في الموضوع ده حبيت أشارك معاكم طريقة عمل الكلوك أو باليرينا من الكروشيه وكمان هعرفكم ازاي تعملوها لكل مقاسات القدم المختلفة وازاي نحسب عدد السلاسل لبدء الشغل ، أتمنى الموضوع يعجبكم وتستفيدوا منه .
الأدوات المستخدمة:-
- إبرة كروشيه مقاس 4mm .
- كرة فرو أو كرة بوم بوم/ابرة خياطة عادية وخيط لتثبيت الكرة.
- متر لقياس عدد سلاسل البداية .
- مقص وإبرة تنظيف .
- دبوس خاص بالكروشيه .
- خيط مخمل .
صورة للخيط اللي استخدمته
الغرز المستخدمة :-
- غرزة السلسلة .
- غرزة الحشو .
- غرزة نصف عمود .
- غرزة عمود بلفة .
- غرزة المنزلقة .
- تناقص بغرزة عمود بلفة .
- تناقص بغرزة الحشو .
في البداية هنحتاج نعرف مقاس القدم اللي هنعملها الباليرينا أو أي منتج للقدم ، في الجدول التالي هتلاقوا كل المقاسات للأطفال والكبار
بعد ما تختاروا المقاس اللي هتشتغلوا عليه دلوقتي لازم نعرف إزاي نحسب عدد السلاسل اللي هنبدأ بيها في البداية هنشوف مقاس طول القدم ونطرحه من مقاس عرض القدم والناتج هنعمل على أساسه عدد سلاسل البداية بحيث ناتج عدد السلاسل دي تساوي ناتج طرح الطول من العرض بالسنتيمتر
مثال :-
لو اخترنا مقاس 38 فالمقاس ده طول القدم فيه 24 سم والعرض 9.5 سم الحساب هيكون كالأتي : هنطرح الطول من العرض
24 – 9.5 = 14.5 سم يبقى هنحتاج عدد سلاسل = 14.5 سم يعني هنستخدم الخيط والابرة ونبدأ نعمل سلاسل البداية ونقيس السلاسل دي بالمتر ونشوف اذا وصلت 14.5 سم ولالأ وطبعاً الموضوع ممكن يختلف من خيط للثاني حسب مقاس الخيط ومقاس الإبرة يعني ممكن نوع خيط يدينا 18 غرزة سلسلة = 14.5 سم بينما خيط وإبرة بمقاس تاني يدونا 14 غرزة سلسلة وهكذا ...
يفضل اننا واحنا بنختار المقاس نختار مقاس القدم يكون اكبر بدرجة عن المقاس الحقيقي يعني لو مقاسي 39 في الأحذية هختار اشتغل على مقاس 40 علشان الخيط بيفرق عن الأحذية .
الطريقة هتلاقوها بشكل أوضح في الفيديو التالي مشاهدة طيبة
بندانة الشعر من الحاجات المميزة اللي ممكن نعملها بالكروشيه بغرز مختلفة بتدي شكل حلو جداً في اللبس و بما إننا دخلنا في فصل الشتاء حبيت أشارك معاكم بندانة كروشيه بغرزة سهلة وبسيطة جداً بس هتديكم في النهاية شكل جميل وكمان تدفئة لمنطقة الرأس والأذن و مريحة في اللبس.
الأدوات اللي هنحتجها :-
- خيط مخمل .
نوع الخيط اللي استخدمته (Himalaya Dolphin Baby)
الخيط ده حجمه100 جرام لكن البندانة احتاجت مني حوالي63 جرام من حجم شلة الخيط .
- إبرة كروشيه مقاس4mm .
- متر لقياس حجم البندانة .
- وطبعاً مقص وإبرة تنظيف .
صورة لشلة الخيط المستخدمة
الغرز المستخدمة :-
- غرزة السلسلة .
- الغرزة المزدوجة ( double crochet ) .
في البداية هنحتاج نعمل عدد من غرزة السلسلة بحيث يكون عرض البندانة حوالي5 انش / بوصة = 12.5 سنتيميتر أنا هنا عملت حوالي 20غرزة سلسلة علشان تديني العرض المناسب ليه وهو 5 انش وممكن عدد السلاسل يختلف حسب مقاس الخيط والإبرة المستخدمة وكمان حسب مقاس الرأس لو طفلة صغيرة أكيد هتختلف هيكون المقاس أصغر ، 5 انش مناسب للكبار .
بالنسبة لخيط المخمل هو خيط جميل جداً وناعم وخفيف في اللبس وبيدفي جداً بس هو محتاج حرص في الأستخدام وانتوا بتشتغلوا بيه ، ولو حسيتوا انكم هتتلخبطوا في حساب عدد الغرز لأن نوع الخيط ممكن يخلي الغرز مش واضحة اوي في البداية لو واجهتكم المشكلة دي ممكن تستخدموا العداد الخاص بالكروشيه أو السبحةالإلكترونية
جدول لقياس محيط الرأس بالسنتيمتر حسب المرحلة العمرية
طريقة التحويل من الإنش الى السنتيمتر
البوصة أو الإنش الواحد يعادل 2.54 سنتيمتر
1 بوصة أو انش = 2.54 سم
في حالة التحويل من انش الى سنتيمتر ، قم بالضرب في 2.54
القيمة بالسنتيمتر = قيمة الانش × 2.54
مثال :-
9 انش كم سم
الحل:-
القيمة بالسنتيمتر = 9 انش × 2.54
= 22.86 سم
أما في الحالة العكسية ..
اي التحويل من سم الى انش ، قم بالقسمة على 2.54
القيمة بالانش = القيمة بالسم ÷ 2.54
مثال :-
قم بتحويل 20 سم الى انش
القيمة بالانش = 20 سم ÷ 2.54
= تقريباً 7.87 انش
طريقة عمل البندانة هتكون واضحة لِكم من خلال الفيديو التالي مشاهدة ممتعة وأتمنى الفيديو ينال إعجابكم
المكرونة أو الباستا خاصة الإيطالية من أشهى الأطباق اللي الكبار والصغيرين بيحبوها جدا وبتبقى حاضرة في العزومات والمناسبات المختلفة ،حبيت اشارك معاكم طريقة المكرونة النجرسكو بمكونتها الغنية وطعمها اللذيذ والمميز أتمنى الطريقة تنال اعجابكم .
المقادير والمكونات :-
- 800جرام من المكرونة الشريط العريضة .
( وممكن لو النوع ده مش متوفرنستخدم المكرونة الإسباجتي أو مكرونة القلم لكن في الأساس هي بتتعمل بالمكرونة الشريط العريضة )
- ماء لسلق المكرونة .
- معلقة كبيرة ملح لسلق المكرونة .
- زيت ذرة .
طريقة تحضير المكرونة :-
نغلي ماء على النار ونضيف ليه شوية من الزيت والملح بعد ما الماء يغلي نضيف المكرونة علشان تتسلق ونحركها كويس علشان تفك من بعضها ومتلزقش في بعض هنسبها على النار لحد ما توصل لدرجة التسوية المطلوبة وهنا المكرونة لازم تكون نصف تسوية علشان لسه هتدخل الفرن بعد كده هنصفيها من الماء ونتأكد أنها اتصفت كويس بعد كده هنسبها في الحلة ونغطيها علشان تفضل محتفظة بحرارتها لانها لو بردت النشا اللي في المكرونة هيخليها تمسك في بعضها وهيبقى صعب تفكيكها بعد كده .
مقادير ومكونات الخلطة اللي هنضفها للمكرونة :-
- نصف كيلو من أوراك الدجاج المخلية نقطعها لشرائح متوسطة الحجم .
- 2حبة بصل متوسطة مقطعة لشرائح (أجنحة ) .
- 2معلقة كبيرة ثوم مفروم .
- فلفل رومي ألوان مقطع مكعبات أو شرائح .
- 200 جرام من المشروم (فطر).
- زيتون مخلي اسود أو أخضر حسب الرغبة .
- ملح /مكعب مرق دجاج / نصف معلقة صغيرة من الفلفل الأسود.
- زيت ذرة .
طريقة التحضير :-
على النار هنضيف شوية زيت ونضيف البصل ونقلب لحد ما البصل يذبل شوية وتبدأ ريحته تظهر بس منغير ما يحمر بعد كده
هنضيف الثوم ونقلبهم شوية بعد كده نضيف قطع الدجاج والفلفل الأسود والمشروم ونقلب ومن فترة لأخرى هنقلب الدجاج لحد ما نحس أنها نشفت ودخلت في التسوية بعد كده نضيف الملح والفلفل الألوان ونقلب المكونات مع بعض كويس بعد كده لما نتأكد أن الدجاج إكتمل تسويته هنرفع المكونات من على النار ونضيف الزيتون للخليط ونقلبهم مع بعض وده لإن الزيتون طعمه بيتغير وبيدي مرارة للأكل لو أتعرض فترة للنار هنسيب الخليط ده على جنب لحد ما نعمل صوص البشاميل .
مقادير ومكونات صوص البشاميل :-
- 5معالق كبار من الدقيق الأبيض .
- 5 مكعبات من الزبدة .
- زيت ذرة .
- 2ونصف لتر حليب .
- 5 معالق كبار من القشطة أو علبة صغيرة من كريمة الطبخ .
- ملح / ربع معلقة صغيرة من الفلفل الأبيض أو اسود حسب المتوفر .
- هنحتاج جبنة موتزاريلا وشيدر حسب الرغبة وممكن تضيفوا بدل الشيدرأي نوع تحبوه .
طريقة التحضير :-
هنضيف الزيت والزبدة على النار ونضيف الدقيق ونقلبهم مع بعض كويس هنفضل نقلب لحد ما الدقيق يتغير لونه ويبقى قريب من لون الطحينة بعد كده هنضيف الحليب ونقلب واحنا بنضيف الحليب علشان الدقيق ميكلكعش ويذوب بشكل أسرع قوام البشاميل في النجرسكو بيكون خفيف غير عن المكرونة بالبشاميل العادية بيكون قوام البشاميل اتخن بعد كده هنضيف الملح والفلفل ونسيب الصوص يغلي شوية على النار بعد كده هنضيف القشطة أو الكريمة ونقلبهم كويس ونرفعها من على النار .
( صوص البشاميل يفضل استخدامه بعد رفعه من على النار لأنه لما بيبرد قوامه بيكون أثقل واتخن ويبقى صعب توزيعه )
طريقة تجهيز الصينية :-
هنضيف لخليلط الدجاج شوية من الأجبان المتوفرة ونضيف كمية صغيرة من صوص البشاميل للخليط ونقلبهم مع بعض ونضيفهم للمكرونة المسلوقة ونقلبهم كويس علشان المكونات تندمج كويس مع بعض بعد كده هنضيف شوية من صوص البشاميل في صينية الفرن
ونضيف عليها المكرونة اللي خلطناها مع الدجاج وبعد كده نصب باقي كمية صوص البشاميل بحيث أنها تغطي وجه المكرونة بأكمله ونوزع الجبنة على وجه الصينية وندخلها الفرن ولازم يكون الفرن سخن قبل دخول الصينية ويكون على درجة حرارة 200
ندخل الصينية على شبكة الفرن وتكون في منتصف الفرن .
( استخدمت في الوصفة دي صينية بايركس مقاس41×29 وواحدة تانية مقاس 39×27 لأن الكمية كانت كبيرة على صينية واحدة وكمان علشان سمك وارتفاع المكرونة ميكونش عالي اوي)
المعجنات عالم كبير وواسع نقدر نبتكر فيه طرق لخلطات وحشوات وأشكال كتير جداً في الموضوع ده حبيت أقدم طريقة فطائر لذيذة جداً فطائر هريسة الفلفل أو إخوانا في بلاد الشام بيقولوا عليها محمرة أتمنى الطريقة دي تعجب كل اللي يشوفها وتجربوها بإذن الله .
مقادير المحمرة :-
- 2 حبة بصل كبار مفرومين ناعم .
- زيت ذرة أو زيت زيتون وانا بحب استخدم النوعين مع بعض فيالوصفة دي .
الهريسة بتدخل في آكلات كتير زي خلطة المحشي والتتبيلات بأنواعها وكمان ممكن نعمل منها مناقيش الفلفل اللذيذة تقدروا تعملوا منها كمية وتحفظوها في الفريزر هتفضل لشهور وممكن سنة من غير ماتتآثر .
المقادير والمكونات :-
- كيلو من الفلفل الرومي الأحمر .
- كيلو من فلفل الشطة الأحمر .
- معلقة طعام كبيرة ونصف من السكر .
- معلقتين طعام كبيرة من الملح .
طريقة التحضير :-
بعد ما نغسل الفلفل والشطة كويس ونشفهم نبدأ نقطع الفلفل الرومي بالطول علشان نطلع
منه البذر وبعد كده بنقطعه لقطع متوسطة الحجم والشطة كمان نبدأ نقطع الجزء الأخضر
اللي فيها ونشيل منها البذر وممكن نعمل ده بواسطة المقوار العادي بتاع المحشي الطريقة
موضحة في الفيديو في نهاية الموضوع هنقطع الشطة بردوا ونخلطها مع الفلفل الرومي (
لازم تلبسوا جوانتي لأن الشطة بتحرق الإيد جداً ممكن تلبسوا كيس نايلون زي كيس
السندوتشات لو الجوانتي مش متوفر ولو حسيتوا بحرقان ممكن بعد كده تبقوا تدهنوا
ايديكوا بزيت الآكل العادي او تحطوا ايديكوا في الدقيق ده هيخفف الحرقان جداً ) وبعد ما
قطعنا الفلفل والشطة نخلطهم مع بعض و نفرمهم كويس في الكبة وبعدين نحط الخليط
المفروم في طاسة أو حلة على النار وتكون درجة النار متوسطة علشان لو حطناه على
درجة حرارة منخفضة هيفضل يسرد الميه اللي في الفلفل وهياخد وقت على ما الفلفل
يستوى والميه اللي فيه تنشف علشان كده من الأفضل اننا نعلي النار وتكون متوسطة
هنفضل نقلب الخليط من وقت للتاني لحد منحس ان مية الفلفل بدأت تقل وبدأ الفلفل ينشف
بعد كده هنضيف السكر والملح ونقلبه كويس والملح هنا مهم يكون طعمه ظاهر في الفلفل
بس ميبقاش لدرجة الحدقان بس وهنسبها على النار تكمل التسوية لحد ما الخليط ينشف
تماماً من المية ويستوي كويس هتلاقوا لونها أحمر جميل من غير إضافة بابريكا ولا
حاجة هتفضل محافظة على لونها الجميل وكمان طعمها رائع أهم حاجة الفلفل وانتوا
بتشتروه سواء الرومي أو الشطة لازم يكون لونهم أحمر داكن ويكونوا طازة ومنشلهمش
في التلاجة بعد الشراء لأ لازم نعمل الوصفة على طول علشان الفلفل ميدبلش ويطرى في
التلاجة كده هيديكوا نفس النتيجة اللي هتشوفوها في الفيديو وبإذن الله تعجبكم .